loading...

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το απόλυτο ξεπούλημα: Στο «σφυρί» οι φυσικές ομορφιές της Ελλάδας μας!

Το ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει σιγά-σιγά τα πάντα σπιθαμή προς σπιθαμή, έχει γίνει πλέον αντιληπτό από τον ελληνικό λαό. Αλλά, οι αποκαλύψεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης να πουλήσει σε τιμή ευκαιρίας ακόμα και ενεργά στρατόπεδα (χαρακτηριστική η περίπτωση της Ρόδου) ή αρχαιολογικούς-ιστορικού ενδιαφέροντος χώρους (όπως στην περίπτωση των Θερμοπυλών ή του Τύμβου του Μαραθώνα)σοκάρουν και σίγουρα καταδεικνύουν τον λόγο για τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ δεν παρέχει τις ακριβείς συντεταγμένες των προς ιδιωτικοποίηση εκτάσεων.
Πρόκειται για ένα «έγκλημα», που είχε ξεκινήσει από το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2011 και προέβλεπε, αν θυμάστε, τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης γης σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, ακτές κλπ. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στην προσπάθεια της να συμβάλλει στην ενημέρωση του ελληνικού λαού για το ξεπούλημα που επιχειρείται στη δημόσια περιουσία, χαρτογράφησε τις προς πώληση εκτάσεις, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.
Στον χάρτη προβάλλονται προστατευόμενες περιοχές, όπως Καταφύγια Άγριας Ζωής, περιοχές Natura 2000, Εθνικά Πάρκα, καθώς και περιοχές που υπάγονται σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, όπως Εθνικοί Δρυμοί. Ενδεικτικό της κατάντιας των αρμοδίων είναι ότι εντός περιοχών NATURA βρίσκονται 47 εκ των 195 καταγεγραμμένων εκτάσεων, ενώ άλλες 41 βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου από αυτές, με όποιες ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.
Όπως αναφέρει το pentapostagma.gr, o  διευθυντής της Ορνιθολογικής, κ. Γιώργος Σγούρος, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το αδιέξοδο παράδειγμα της Ισπανίας, όχι μόνο συνετέλεσε στο μέγιστο στην τροφοδότηση της “φούσκας των ακινήτων” που βούλιαξε την ισπανική οικονομία, αλλά με την κάλυψη του 59% της ακτογραμμής με τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα golf, μαρίνες κ.ά. χωρίς καμία πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος, οδήγησε σε μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές τραγωδίες. Η έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος και στρατηγικής για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας καταδεικνύονται εξόφθαλμα από την προχειρότητα της αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, με λογικές αμφίβολων, βραχυπρόθεσμων οικονομικών ωφελημάτων. Ευελπιστούμε το Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ όπως ονομάζεται ο διαδραστικός χάρτης της Ορνιθολογικής) να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών με στόχο την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος».
Η συγκεκριμένη στρατηγική, όχι μόνο δεν θα αφήσει μακροχρόνια οικονομικά οφέλη, όπως αφελώς νομίζουν οι αρμόδιοι, αλλά αντίθετα θα επιφέρει εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση και μη αναστρέψιμες βλάβες στη φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου. Και το χειρότερο από όλα, όπως τονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, είναι ότι θα τραυματίσει τον τρόπο που ο πολίτης αντιλαμβάνεται την ελεύθερη πρόσβαση, το κοινό αγαθό και την αξία της φυσικής κληρονομιάς, έννοιες βαθιά συνδεδεμένες με τη δημοκρατική αντίληψη μιας κοινωνίας.
Διαβάστε επίσης:


Πηγή:http://www.pentapostagma.gr/
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...